התמונה מאתר הצילום שלי

א+א-


אימון מהו

אימון הוא תהליך טרנספורמטיבי המכוון להתפתחות וצמיחה של אנשים, באופן המאפשר להם להשיג יעדים שהם בוחרים. גם בעסקים האימון מתמקד באדם, שכן האנשים הם אלה המנהלים עסקים, יחד עם אנשים אחרים, עמיתים, לקוחות וספקים.

הנושאים שאליהם אתייחס להלן:

אימון הוא תחום שהתפתח בארה"ב בשנות ה-80, מתוך חתירה להתפתחות וצמיחה אישית. השיטה נלקחה במקורה מעולם הספורט. ספורטאי המעוניין להגיע למצויינות בתחומו שוכר מאמן, שמלווה אותו באימוניו ומעניק לו טכניקות ושיטות יעילות לפיתוח יכולותיו. כך עושים גם מוסיקאים, רקדנים, אנשי עסקים, ובעצם כל אחד. האימון אינו מתמקד בתוצאה הסופית, אלא בדרך, ברכישת כלים שמביאים לתוצאות. כמו בספורט, תוצאות האימון ימדדו בעתיד על לוח התוצאות של המציאות.

תהליך האימון הוא תהליך של למידה. המאמן משתמש בשאלות, מתעניין, ומתפקד כמראה אנושית, ע"י שיקוף ללא דעות, שיפוטים או פרשנויות (אין משהו שהוא בסדר או לא בסדר, נכון או לא נכון).

עוד על אימון בכלל אפשר לראות ולשמוע בכתבה משמאל על אימון (קואצ'ינג).

קיימות שיטות אימון רבות, השונות זו מזו באמונותיו של המאמן ובתהליך האימון. אני מאמנת בשיטת סאטיה (®Satya) באימון אישי לחיים, ובמודל סאטיה לעסקים – אימון לבעלי עסקים ואימון למנהלים בארגונים, שפותחו בביה"ס למאמנים Emotion.

שפה אונטולוגית

אונטולוגיה היא התחום בפילוסופיה העוסק ב"יש". באימון אנו משתמשים בשפה אונטולוגית בכך שאנו מתארים את מה שקיים במציאות, את ה"כן" וה"יש", מכיוון ש"חוסר", "לא" או "אין" אינם קיימים במציאות.

לעיתים אנו מזהים את הדעות והפרשנות שלנו לגבי העולם, כאילו זה הדבר האמיתי, המציאות בהא הידיעה, אך לא כך הוא. מספיק להבחין איך כאשר מצב רוחנו משתנה, הדברים נראים אחרת... בתהליך האימון מבחינים בין הפרשנות האישית לבין העובדות במציאות, ובכך מתאפשרת הסרת המגבלות הנוצרות עקב אותה פרשנות. בזכות הבחנה זו ועם הסרת המגבלות, נפתח עולם חדש של אפשרויות פעולה בפני המתאמן.

מושגים וביטויים כמו "קשה לי", או אני מרגיש "תקוע" נחקרים באימון באופן כזה שניתן יהיה להגדיר אותם בלשון עובדתית ולתארם באמצעות האופן בו הם באים לידי ביטוי במציאות. אמירה כגון "אני במינוס" מוחלפת ב- "החשבון שלי הוא ביתרת חובה של 10,000 ₪".

עקרונות האימון בשיטת סאטיה

עקרונות האימון הסאטי משלבים את השפה האונטולוגית באימון, רעיונות מהבודהיזם הטיבטי, והסתכלות הוליסטית על החיים.

המטרה של שיטת סאטיה היא להביא אנשים ועסקים לשלווה, נינוחות ומיקוד, ולתוצאות יוצאות דופן המבוטאות הלכה למעשה בחיי היומיום.

המאמן יוצר מרחב אימון תומך ומקבל, מרחב של חקירה אותנטית והתבוננות. המאמן מקשיב קשב רב למה שנאמר כפי שנאמר.

האימון בשיטת סאטיה ייחודי בכך שמשלב השגת יעדים עם נינוחות. בתפיסה של האימון הסאטי, בהירות היא המפתח לפעולה נינוחה ושלמה, ובמקום של אי בהירות יש מאמץ, שחיקה או חוסר פעולה. באימון סאטי המתאמנים לומדים להכיר את עצמם, ליצור בהירות בתחומי חייהם ומכאן החופש לפעול בצורה נינוחה.

באימון הסאטי עובדים דרך ההוויה ולא דרך פעולה. ההוויה שלנו משתקפת בדרך בה אנו מתבטאים, ובמי שאנחנו בהתייחסות לאנשים ולמצבים, למשל, אוהבים, גמישים, רגישים וכיוצ"ב. לדוגמה, כשמישהו נכנס לחדר מחייך וטוב לבב, הנוכחים פוגשים הוויה שמחה (ראו תרגיל שידגים לכם מה זו הוויה). האימון בוחן את המציאות דרך ההתבוננות של מי המתאמן כאדם בכל סיטואציה, ולא מה הוא הולך לעשות או מהי דרך הפעולה שלו. לדוגמה, כאשר מתאמן מחפש עבודה, המאמן יחקור את היחסים שלו עם עבודה בכלל, מה משמעות העבודה עבורו, ולא ישאל מה המתאמן עושה כדי למצוא עבודה.

המאמן בשיטת סאטיה מאמין שכאשר המתאמן יהיה נוכח להוויה שדרכה הוא פועל, יהיה לו את החופש לבחור מחדש איך להיות, ומתוך ההוויה לפעול ולהשיג יעדים. במילים אחרות, יש לנו יכולת לחולל את המציאות בה אנו חיים, כי מי שאנחנו קובע את התוצאות שלנו. כיוון הסיבתיות עפ"י האימון הסאטי הוא שההוויה שלנו (Being) היא שגורמת לנו לעשות פעולות מסויימות (Doing) ולהשיג תוצאות (Having), לעומת תפיסות אחרות הטוענות לכיוון ההפוך, שמה שיש ברשותנו משפיע על ההוויה שלנו (כגון: כסף יהפוך אותי למאושר).

הנחת היסוד באימון הסאטי היא השתקפות, דהיינו, שכל מה שקורה בחיינו, הוא השתקפות של התודעה שלנו. כאשר אנחנו חווים שאנשים מתנהגים אלינו בדרך מסויימת, נתבונן כיצד אנחנו מתנהגים אל אותם אנשים. לדוגמה, אם הנושא הוא זוגיות, האימון בודק איזה אדם פוגש בן הזוג שלך; בפגישה עם לקוח, איזה אדם הוא פוגש, האם מישהו קשוב, פתוח, מגדיל או שמא שיפוטי?

אחד העקרונות בשיטת סאטיה הוא שכל אדם שואף להרמוניה, רווחה אישית, ושקט נפשי. הרווחה האישית (Well Being, מידת שביעות הרצון) היא המפתח לצמיחה אישית ופריצת דרך, וחיונית להשגת יעדים בנינוחות. הרווחה האישית מתבטאת באורח חיים בריא, כולל הרגלי תזונה, הרגלי שינה, פעילות גופנית, ניהול כסף, ניהול זמן ובילוי שעות הפנאי (היחס בין פעילויות מהנות לפעילויות פחות מהנות).

המרחב הסאטי שומר על כך שהמתאמן יפעל על פי הערכים שלו, מתוך נקיון ויושר אישי (נקיון הוא כאשר נושא בטיפול, מטופל או שלם). כשאנו עובדים על פי הערכים שלנו ויש הלימה בינם לבין הפעולות שלנו במציאות, קיימות פחות הסחות דעת שגוזלות מאתנו אנרגיה (כמו נושאים שאינם מטופלים או יחסים שאינם עובדים). כך נוצרת פניות, היצירתיות עולה, והתוצאות תגענה בהלימה. לחיות במתאם לערכים שלנו ולהוויה שמבטאת את הדרך שבה אנו רוצים להיות בעולם, ממילא תניב פעולות ותוצאות מתאימות.

המאמנים בשיטת סאטיה מאמינים שמערכות יחסים הן מפתח לחיוניות ביחסים, בעיקר מערכת היחסים עם ההורים שלנו, הילדים במעגל שני, ובמעגל השלישי – בני הזוג והמשפחה המורחבת. ברוב המקרים מערכות היחסים אינן פתורות, וההתבוננות בהן משחררת ופורצת דרך. אנו מאמינים שכל תוצאה היא פונקציה של הקשבה. ניתן לחולל תקשורת תורמת ויחסים של Win-Win עם הסביבה, בחיים הפרטיים והמקצועיים.

האימון הסאטי עובד על הפערים בין מה שאנחנו רוצים ומצפים, לבין מה שקיים במציאות חיינו בהווה. אנו מאמינים שככל שנהייה ערים למי שאנחנו בהווה ולמה שיש לנו במציאות, כך נתקרב למי שאנחנו רוצים להיות ולמה שאנחנו רוצים שיהיה לנו.

האימון הסאטי מתמקד בנשימה ובתחושות הפיזיות בגוף. באמצעות החוויות הפיזיות שהגוף זוכר אנו מפרקים דפוסים שייצרנו, שמגבילים אותנו, ומשחררים את מה שאוחז בנו רגשית. כשאנחנו מסנכרנים את מי שאנו רוצים להיות עם חווית הגוף שלנו ומנהלים את הנשימה שלנו, אנו בעצם מנהלים את חווית חיינו, וכפועל יוצא מכך את התוצאות שלנו בתחומי החיים השונים.

הנחת היסוד באימון הסאטי היא כי אנשים הם גדולים ונהדרים, ולפעמים יש להם קושי לבטא את זה. האימון הסאטי חושף את גדולתם של האנשים ולכן הוא מעורר השראה. האימון מספק כלים איך לתקשר, איך להיות, ואיך להפיק תוצאות בחיים.

מודל סאטיה לעסקים (Satya 4 Business) – ניהול מהלב והתודעה

מודל סאטיה לעסקים הוא מודל ליווי וייעוץ בעסקים קטנים, בינוניים וגדולים, לפיתוח וצמיחה אישית של מנהלים בארגונים.

בתוך תוכו המנהל הוא אדם המתנהל באופן דומה בחייו האישיים והמקצועיים. יחסיו עם אנשים, מיומנויות ההקשבה שלו, יחסו לכסף, יחסו לצוות, וערכיו – זהים. לפיכך המודל מעמיד במרכז את האדם, הפרט הרוצה במשמעות, השפעה ותכלית לחייו. באימון העסקי המאמן חוקר יחד עם המנהל את התחומים העיקריים שלהם השפעה קריטית על התוצאות העסקיות. הפילוסופיה הסאטית יוצאת מהמסגרת העסקית הרגילה ומציבה את ההוויה, נקיון הכפיים, מערכות היחסים, הערכים, יכולות התקשורת, ההקשבה, והיכולת להוציא את המיטב מהאחר כמפתח להצלחה של מנהל ובעל עסק.


הנכם מוזמנים להמשיך לקרוא על סוגי אימון, תהליך האימון האישי, תהליך האימון בעסקים, אימון למי, או לקרוא על חוויות של מתאמנים שלי בבלוג מתאמנים מעוררי השראה.